Λήμνος


Λήμνος

Η Λήμνος βρίσκεται στη βορειανατολική άκρη του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαμοθράκη, το Άγιο όρος, τη Λέσβο και την Ίμβρο. Ανήκει γεωγραφικά στον Νομό Λέσβου μαζί με το μικρό νησί του Αγ. Ευστρατίου. Είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί και έχει μία εκτεταμένη ακτογραμμή με πλήθος όρμων και κόλπων που της προσδίδουν ένα μοναδικό σχήμα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 18.000 κατοίκους, χωρίζεται δε σε τέσσερις Δήμους: Μύρινας, Μούδρου, Νέας Κούταλης και Ατσικής.

Ένα εντυπωσιακό ηφαιστειογενές νησί, με χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρες θάλασσες, χαμηλούς λόφους, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, περιζήτητα προϊόντα που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα όπως κρασί, μέλι, τυρί και φυσικά άφθονο ψάρι.
Είναι άγνωστο και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις. Ν' απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσά του, να γευθείς ντόπιες σπεσιαλιτέ, να γνωρίσεις τους κατοίκους του και τη φιλοξενία τους, να αναζητήσεις την ιστορία του που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Γέννησε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και τους ενέπνευσε με τα κάλλη του. Μ' αυτά τα κάλλη σε συνεπαίρνει σήμερα και σου χαρίζει ένα συναίσθημα ευτυχίας.
Προσφέρεται για πραγματικά ήρεμες διακοπές, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα κι από πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποπνέουν ανθρώπινη ζεστασιά. Στα εστιατόρια και στις ταβέρνες του νησιού, σερβίρονται ολόφρεσκα ψαρικά και θαλασσινά καθώς και ντόπιες λιχουδιές μαγειρεμένες με σπιτικό μεράκι.

Τα τοπικά προϊόντα (κρασιά, μέλι, τυρί, φλομάρια, χαλβάς, αρτοσκευάσματα, γλυκά κ.α.) εξακολουθούν να έχουν τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.
Τα μνημεία του παρελθόντος (Πολιόχνη, Καβείρια, Ηφαίστεια) το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο, οι μοναδικές φυσικές ομορφιές (η Χορταρόλιμνη με τα κοπάδια των αποδημητικών πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο) οι ψαρότοποι με το άφθονο ακόμη ψάρι, οι απέραντες παραλίες και οι καθαρές αμμουδιές με τα διάφανα κρυστάλλινα νερά, δε μπορεί παρά να είναι πόλοι έλξης για τον καθένα που επιζητεί ξεκούραστες κι ευχάριστες διακοπές, μακριά από τόπους κορεσμένους τουριστικά.

Η χαμηλή βλάστηση οι ηφαιστειογενείς πετρώδεις σχηματισμοί, οι ήπιοι ορεινοί όγκοι με τις αναβαθμίδες, οι πετρόχτιστες μάντρες, οι ανεμόμυλοι και τ' αναρίθμητα ξωκλήσια προσδίδουν στο νησί μια αυστηρή και απρόσμενη ομορφιά.Λόγω της παλαιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας, θεωρήθηκε ως το νησί του Ηφαίστου, του θεού της φωτιάς.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας σε μια διαμάχη με την Ήρα πέταξε τον γιο του Ήφαιστο από τον Όλυμπο στη γη της Λήμνου. Ο Ήφαιστος εγκατέστησε το εργαστήριο του εκεί και δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας στους κατοίκους του νησιού.
Στη Λήμνο επίσης οι Αχαιοί εγκατέλειψαν τον Φιλοκτήτη, μετά το δάγκωμα της φαρμακερής "ύδρας" στο ιερό της Αθηνάς. Λέγεται ότι ο Φιλοκτήτης θεραπεύτηκε χάρη στις φαρμακευτικές ιδιότητες της "Λημνίας Γης" που του πρόσφεραν οι ιερείς στο ναό του Ηφαίστου.

Η Λήμνος αποτέλεσε ενδιάμεσο σταθμό στις μεταναστεύσεις προϊστορικών ανθρώπων από την Ασία προς την Ευρώπη.
Οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν εδώ ήταν της μέσης Νεολιθικής εποχής κατά την 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Το πιο πιθανό είναι ότι ήρθαν από τη Μικρά Ασία και κατοίκησαν σ' όλο το νησί. Νεολιθικοί οικισμοί έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία όπως στην Αξιά, στην Ηφαιστεία, στην Κύμη, στο Κουκονήσι κ.α. Εκεί όμως που κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αξιόλογο πολιτισμό ήταν η περιοχή της Πολιόχνης στην παραλία του Βροσκόπου κοντά στο χωριό Καμίνια.

Στο σημείο αυτό οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα σπουδαίο πολιτισμό που η διάρκειά του ξεπέρασε τα 1.500 χρόνια. Αποκαλύφθηκε τότε ένα μεγάλό μέρος της αρχαίας πόλης: Αγγεία, πλίθινες καλύβες, σιταποθήκες, το υδραγωγείο, η αγορά και κυρίως το βουλευτήριο που δικαιολογεί τη γνώμη ότι στους τότε κατοίκους της, η δημοκρατική κοινωνική οργάνωση ήταν γνωστή από τα προϊστορικά ήδη χρόνια, πολύ ενωρίτερα απ' ότι στην άλλη Ευρώπη.
Φαίνεται ότι η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό και κατέληξε σε μίαν ακμάζουσα πόλη της περιόδου της Χαλκοκρατίας, η οποία καταστράφηκε ξαφνικά γύρω στα 1.300 π.Χ. πιθανότατα από ένα μεγάλο σεισμό.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Α.Τ. Μύρινας Λήμνου 2254022200
Π.Σ. Μύρινας Λήμνου 2254022199
Λ.Σ. Μύρινας Λήμνου 2254022225
Δημαρχείο Μύρινας 2254022315

Λήμνος
Ελλάδα